Składniki:
7 jajek, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka soku pomarańczowego, skórka z cytryny, zapach waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać otartą skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sok pomarańczowy i zapach. Wszystkie składniki dodawać stopniowo. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki nie smarować. Ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni C i piec około godziny.
Po upieczeniu wyjąć ciasto i wraz z foremką odwrócić do góry dnem, pozostawić babkę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną babkę odkroić od foremki. Powinna być miękka i puszysta.
SMACZNEGO!!! 🙂