„Babka szyfonowa” – przepis zwycięskiego smakołyku :)

Składniki:

7 jajek,  1 szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju,  1 szklanka soku pomarańczowego,  skórka z cytryny,  zapach waniliowy,  pół łyżeczki proszku do pieczenia,  1,5 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać otartą skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sok pomarańczowy i zapach. Wszystkie składniki dodawać stopniowo. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Foremki nie smarować. Ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni C i piec około godziny.

Po upieczeniu wyjąć ciasto i wraz z foremką odwrócić do góry dnem, pozostawić babkę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzoną babkę odkroić od foremki. Powinna być miękka i puszysta.

SMACZNEGO!!! 🙂